Tuesday, 19 November 2013

international organizations


























kerala renaissance



1. Where was Sree Narayana Guru born?
Ans) Chempazhanthy
2. Ayyankali was born at which place?
Ans) Venganoor 
3. When was Chattambi Swamikal born? 
Ans) 1853 
4. Where was Vaikunda Swami born?
 Ans) Swamithoppu, Nararcoil
5. When was Ayyankali born?
Ans) 1863
6. What is the date of birth of Sree Narayana Guru?
Ans) 20 Aug 1856 
7. Into which caste Chattambi swami was born? 
Ans) Nair
8. What was the name of parents of Sree Narayana Guru?
Ans) Madan Asan and Kuttyamma 
9. When was Vaikunda Swami born?
 Ans) 1809
10. Who gave the slogan ‘ NO CASTE, NO RELIGION, NO GOD? 
Ans) Sahodaran Ayyappan
11. To which caste was Sree Narayana Guru born into?
Ans) Ezhava
12. Who is called Pulaya Raja?
Ans) Ayyankali
13. Who is the father of Kerala Renaissance?
Ans) Sree Narayana Guru 
14. Into which caste was Vaikunda Swami born? 
Ans) Channar
15. What was Sadhujana Paripalana Sangham later called?
Ans) Pulaya Mahasabha
 16. Which is the birth place of Chattambi swami? 
Ans) Kannanmoola
 17. Into which caste was Sahodaran Ayyappan born? 
Ans) Ezhava
18. Where did Sree Narayana Guru attain spiritual enlightenment?
Ans) Maruthwamala forest 
19. Who is called Lincoln of Kerala? 
Ans) K P Karuppan
20. Who taught Sree Narayana Gurudevan, vedas and upanishads?
Ans) Kummampalli Raman Pillai Asan 
21. What was the original name of Vaikunda Swami? 
Ans) Mudisudum Perumal
 22. What was the real name of Chattambi swami?
 Ans) Kunjan Pillai

23. How many years did Sree Narayana Guru spend in meditative thought and yoga before enlightenment?
Ans) 08 years
24. When did Sree Narayana Guru install the first sivalingam?
Ans) 1888 
25. Who was named Muthukutty due to objection from Brahmins to the name Mudisudum Perumal? 
Ans) Vaikunda Swami
26. Where did Sree Narayana Guru install first sivalingam?
Ans) Aruvippuram
27. Who was nominated to Sreemoolam Prajasabha in 1910 and remained in office for 25 years?
Ans) Ayyankali
 28. What is the predecessor of NAIR SERVICE SOCIETY? 
Ans) Nair Bruthya Janasangham

29. Sree Narayana Guru at last selected which place for sadhana putting full stop to wandering life?
Ans) Sivagiri 
30. Who wrote Akhilathirattu and Arulnool? 
Ans) Vaikunda Swami 
31. Who led the SAVARNA JATHA? 
Ans) Mannathu Padmanabhan
32. The plaque mentioning ‘mathruka sthanam’ or ‘model foundation’ is seen at ?
Ans) Aruvippuram
33. Where did Sree Narayana Guru start the Advaita Ashram?
Ans) Aluva
34. How did Gandhiji address Ayyankali?
Ans) Pulaya Raja
 35. Where was Sahodaran Ayyappan born? 
Ans) Cherai, Ernakulam
36. Where did Sree Narayana Guru start a Sanskrit school?
Ans) Varkala 
37. Who founded Sahodara Sangham? 
Ans) Sahodaran Ayyappan 
38. Where did Chattambi Swami die? 
Ans) Panmana
 39. When did Vaikunda Swami attain Samadhi? 
Ans) 1851
40. When did Sree Narayana Guru start the Advaita Ashram?
Ans) 1913

41. Who conceived the concept of Sivagiri Pilgrimage from Dec 30 to Jan 01?
Ans) V Govindan vaidyar and T K Kittan
42. When did Sree Narayana Guru attain Samadhi?
Ans) 20 Sep 1928 
43. Where is Chattambi swami memorial? 
Ans) Panmana
44. Who founder Sadhujana Paripalana Sangham?
Ans) Ayyankali
45. Who gave the slogan ‘ONE CASTE, ONE RELIGION, ONE GOD’?
Ans) Sree Narayana Guru
46. Who was the first doctor of Ezhava community?
Ans) Dr Palpu

47. Who wrote ‘Atmopadesa Satakam’?
Ans) Sree Narayana Guru
48. Aruvippuram is situated near which river?
Ans) Neyyar
49. Where did Sree Narayana Guru consecrate a mirror?
Ans) Kalavankode
50. ________ was the predecessor of SNDP Yogam?
Ans) Vavootuyogam
51. What was written on the mirror which Sree Narayana Guru consecrated at KALAVANKODE?
Ans) OM SHANTI
52. When did Tagore visit Sree Narayana Guru ?
Ans) 1922

53. When did Gandhiji visit Sree Narayana Guru ?
Ans) 1925
54. To which neighbouring state did Sree Narayana Guru visit often between 1918 and 1923? 
Ans) Sri Lanka
55. Who was the first secretary of SNDP Yogam?
Ans) Kumaran Asan
56. What was the predecessor of Pulaya Mahasabha?
Ans) Sadhujana Paripalana Sangham
57. When was Sivagiri pilgrimage approved by Sree Narayana Guru?
Ans) 1928
58. Who undertook VILLUVANDI SAMARAM?
Ans) Ayyankali
 59. Through whose tireless efforts dalit got permission to cover their nakedness in kerala?
 Ans) Ayyankali 
60. Who wrote Pracheena Malayalam, Vedaddikara Nirupanam, Advaita Chintha paddhati and Vedanta saram? 
Ans) Chattambi swami 
61. Who was the editor Yuktivadi?
 Ans) Sahodaran Ayyappan
62. Ayyankali was nominated to __________?
Ans) Sree Moolam Praja Sabha
63. Who said ‘progress through education, strengthen through organisation’?
Ans) Sree Narayana Guru
 64. Who was known as Ayyappan, Kunjan Pillai and later Shanmukhadasan? 
Ans) Chattambi swami

65. Whom did Sree Narayana Guru meet at Aniyur temple near chempazhanthy?
Ans) Chattambi Swami
66. When was S N D P yogam founded?
Ans) 1903
 67. Who started a Journal Sahodaran?
 Ans) Sahodaran Ayyappan
68. Who was the life time President of SNDP YOGAM?
Ans) Sree Narayana Guru
69. Ayyankali died at the age of ___?
Ans) 77 yrs
70. Who wrote Nirvriti Panchakam?
Ans) Sree Narayana Guru
71. Who was the teacher of Chattambi swami? 
Ans) Petayil Raman Asan 
72. When did Sahodaran Ayyappan die?
 Ans) 06 Mar 1968
73. During his last years Sree Narayana Guru was worshipping which diety?
Ans) Amba
74. Ayyankali died on ?
Ans) 18 June 1941
75. Darsanamala and Jatimeemamsa was written by?
Ans) Sree Narayana Guru
 76. When did Chattambi swami meet Sree Narayana Guru?
 Ans) 1882 
77. Who founded Vidya Poshini Sabha?
Ans) Sahodaran Ayyappan
78. Ardhanareeswara Sthrothram was major work of whom?
Ans) Sree Narayana Guru
79. Who was the person who made the meeting between Sree Narayana Guru and Swami Vivekananda possible?
Ans) Dr Palpu
80. Dr Palpu signed ________ memorial?
Ans) Malayali memorial
81. Sree Narayana Guru’s father had knowledge of _________ medicine?
Ans) Ayurveda
 82. When did Chattambi swami attain Samadhi? 
Ans) 05 May 1924
83. Who established Narayana Gurukulam?
Ans) Bodhananda swami. It was later handed to Nataraja Guru
84. Where is Narayana Gurukulam situated?
Ans) Nilgiris
85. What is the colour of clothes that sivagiri pilgrims wear?
Ans) Yellow
 86. Swaathanthrya gadha' was written by?
 Ans) Kumaranasan
 87. Who directed a film titled Sree Narayana Guru and when? 
Ans) P A Backer in 1985
88. Who directed Yugapurushan in 2010?
 Ans) R Sukumaran 
89. Who was the father of Nataraja Guru? 
Ans) Dr Palpu 
90. What is the name of dharmic belief system centered on life and preachings of Vaikunda Swami?
 Ans) Ayyavazhi 
91. Where was Dr Palpu born? 
Ans) Pettah
 92. Into which community was Mannathu Padmanabhan born? 
Ans) Nair
 93. When was Vakkom Muhammed Abdul Khadar Moulavi born? 
Ans) 1873 
94. When was Mannathu Padmanabhan born? 
Ans) 02 Jan 1878
95. Who formed Ezhava sabha? 
Ans) Dr Palpu 
96. Who wrote Jathikummi? 
Ans) K P Karuppan 
97. Which agitation did Mannathu Padmanabhan lead in 1959?
 Ans) Vimochana samara 
98. Which newspaper di Vakkom Muhammed Abdul Khadar Moulavi start in 1905? 
Ans) Swadehabhimani 
99. Who was the editor of Swadeshabhimani? 
Ans) Ramakrishna Pillai 
100. Who started the magazine Al-Islam and Deepika? 
Ans) Vakkom Muhammed Abdul Khadar Moulavi

101. What title Mannathu Padmanabhan got in 1959 from the President? 
Ans) Bharatha Kesari 
102. Who wrote ‘Adukkalayil ninnu Arangathekku’ ? 
Ans) V T Bhattathirippad 
103. Where was Mannathu Padmanabhan born? 
Ans) Perunna 
104. Who was the founder of NSS?
 Ans) K Kelappan
105. To which community K P Karuppan belong? 
Ans) Dheevara 
106. Who was the leader of Guruvayoor Satyagraha? 
Ans) K Kelappan 107. 
Who led the Yachana yatra? 
Ans) V T Bhattathirippad 
108. When did Vakkom Muhammed Abdul Khadar Moulavi expire? 
Ans) 1932
 109. Where was Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai born? 
Ans) Neyyattinkara 
110. Whom did Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai criticize for which he was exiled?
 Ans) Diwan P Rajagopalachari (Travancore)
111. What is the name of autobiography of Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai? 
Ans) Ente nadukadathal
 112. Who wrote the first biography of Karl Marx in any Indian Language? 
Ans) Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
 113. Who is known as Kerala Gandhi?
 Ans) K Kelappan 
114. What was the early profession of K Kelappan?
 Ans) Lawyer

115. Who was the founder editor of Mathrubhumi?
 Ans) K P Kesava Menon
 116. Who led the vaikkom satyagraha ?
 Ans) K P Kesava Menon 
117. Who was the first executive president of Sahitya Academy?
 Ans) K P Kesava Menon
220. Who unveiled Ayyankali statue at Kowdiar Square in 1980?
Ans) Indira Gandhi

current affairs1

1. Which team won the Vijay Hazare trophy 2013?
Answer. Delhi
2. Name the Venezuelan President who died recently?
Answer. Hugo Chavez
3. Who won the Celebrity Cricket League 2013?
Answer. Karnataka Bulldozers
4. Who won the WGC Cadillac Championship 2013?
Answer. Tiger Woods
5. Who is sworn in as the new governor of Bihar?
Answer. DY Patil
6. Who is sworn in as the new governor of Tripura?
Answer. Devanand Konwar
7. Who is sworn in as the new governor of Kerala?
Answer. Nikhil Kumar
8. Who is sworn in as the new governor of Odisha?
Answer. SC Jamir
9. Who is sworn in as the new governor of Nagaland?
Answer. Ashwani Kumar, He was the former Director of the CBI.
10. Who is honoured with Indira Gandhi Peace Prize recently?
Answer. Ela Bhatt, founder of the Self Employed Women‟s Association (SEWA), was presented with the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for the year 2011 by the President of India, Pranab Mukherjee.
11. Who won the 2013 Malaysian Grand Prix?
Answer. Sebastian Vettel
12. Which are the two elements that added to the Periodic Table recently?
Answer. Flerovium and Livermorium
13. Who was crowned the Femina Miss India World 2013?
Answer. Navneet Kaur Dhilon
14. Who won the Miss India International 2013?
Answer. Zoya Arfoz
15. Who is the Chairman of National Innovation Council in India?
Answer. Sam Pitroda
16. Who is the present Chief Justice of Orissa high court?
Answer. Chokalingam Nagappan
17. Name the personalities who have launched global sim card „Jaxtr SIM‟ for international travelers:
Answer. Sabeer Bhatia and Yogesh Patel
18. When is the First International Happiness Day celebrated?
Answer. 20th March 2013
19. Who is chosen for Saraswati Samman award 2013?
Answer. Sugathakumari
20. Which Indian state made Malayalam must for its government jobs?
Answer. Kerala
21. Who is named as world‟s richest footballer with a net worth of $260 Million?
Answer. David Beckham
22. Where in China 48 metre high Buddha statue was built?
Answer. Xingzi County of Jiujiang City
23. Who was named „Sportsperson of the year‟ by Tata Steel for her achievements on the occasion of 174th birth anniversary of Jamsetji Nusserwanji Tata?
Answer. Deepika Kumari
24. Who won the inaugural Physics Journalism Prize sponsored by the Institute of Physics and Science and Technology Facilities Council?
Anil Ananthaswamy
25. Who was sworn in as Kenya‟s 4th president?
Answer. Uhuru Muigai Kenyatta
26. Which former British Prime Minister popularly known as the „Iron Lady‟ passed away on April 8?
Answer. Margaret Thatcher.
Note: She was the longest serving British prime minister (1979-1990) of the 20th century and is the only woman to have held the office.
27. Who is appointed as Prime Minister of Lebanon?
Answer. Tamam Salam
28. Which country will host ICC World T20 2014?
Answer. Bangladesh
29. Who won the gold medal in the men‟s triple jump in the season opening Indian Grand Prix?
Answer. Renjith Maheswary
30. Who is appointed as President of International Chamber of Commerce?
Answer. Rajan Bharti Mittal
31. Who is elected as president of Paraguay?
Answer. Horacio Cartes
32. Who is the lady popularly known as "Human Computer", she died on 21st April 2013?
Answer. Shakuntala Devi
33. Who developed the world‟s lightest substance recently?
Answer. Chinese scientists have developed the world‟s lightest substance “carbon aerogel” with a density only one sixth of that of the air. Scientists at Zhejiang University produced the solid material which has a density of only 0.16 mg/cubic centimetre, breaking the previous record of the world‟s lightest material held by graphite aerogel. The graphite aerogel was developed by German scientists last year with a density of 0.18 mg/cubic centimetre.
34. Who won the Prestigious Templeton Prize 2013?
Answer. Desmond Tutu.
Note: South Africa‟s Archbishop Emeritus Desmond Tutu has won “2013 Templeton Prize” for his lifelong work in promoting love and forgiveness.
35. Rahi Sarnobat won a Gold medal in 25-M Pistol Event
Note: Rahi Sarnobat clinched the first gold for India in International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup in Korea on 5 April 2013. She defeated Kyeongae Kim 8-6 in 25m pistol final. She is the first pistol shooter from India who won the Gold in World Cup.
36. World Health Day was Celebrated on 7th April.
Note: World Health Day is celebrated every year on April 7, under the sponsorship of the World Health Organization (WHO).
37. Who got the Dada Saheb Phalke Award 2012?
Answer. Hindi film actor Pran Krishan Sikand got the prestigious Dadasaheb Phalke Award for 2012. The 93 year old actor, popularly known as Pran, will be the 44th recipient of the top most film award in India.

38. Who is elected as the President of Venezuela recently?
Answer. Nicolas Maduro
39. India‟s first and only Women Chief Election Commissioner ……………. passed away recently?
Answer. Ramadevi
40. The 2013 SAARC literature festival was hosted by which place?
Answer. Agra
41. The President of Bangladesh who passed away recently?
Answer. Zillur Rahman
42. Which are the three North Eastern states where new High Courts have been set up?
Answer. Tripura, Meghalaya and Manipur
43. World Earth Hour was observed from 8.30PM to 9.30PM On:
Answer. March 23
44. World Water Day was observed on:
Answer. March 22
45. World Tuberculosis Day was observed on:
Answer. March 24
46. Najib Mikati, who resigned recently was the Prime Minister of:
Answer. Lebanon
47. The recently announced National Tourism Award 2011-12 for the Best Rural Tourism Project has been bagged by:
Answer. Kumarakom
48. The president of Egypt who visited India recently?
Answer. Mohamed Morsi
49. The renowned African novelist and author of „Things Fall Apart‟ who passed away recently?
Answer. Chinua Achebe
50. Who is appointed as India‟s new permanent representative to the United Nations?
Answer. Asoke Kumar Mukerji
51. Who has been appointed as the chairman of Lalit Kala Academy?
Answer. Kalyan Kumar Chakravarty
52. Who are the three personalities recently selected by the Indian Parliamentary Group for the Outstanding Parliamentarian Award?
Answer. Arun Jaitley (2010), Karan Singh (2011) and Sharad Yadav (2012)
53. Who is the richest person of the world, as per the ranking released by the Forbes Magazine?
Answer. Carlos Slim (Mexico)
54. The famous Kathakali artist and Padmabhushan recipient who passed away recently?
Answer. Kalamandalam Ramankutty Nair
55. Which team won the recently held Santosh Trophy Football tournament?
Answer. Services
56. Who has been sworn in as the Chief Minister of Tripura for the fourth consecutive time?
Answer. Manik Sarkar
57. Which Indian Research Centre has announced that it is currently developing the largest magnet in the World?
Answer. Bhabha Atomic Research Centre. The magnet, weighing 50,000 tonnes, is being developed for the Neutrino Observatory to be set up in Tamilnadu.
58. The newly released Book, “Walking With Lions, Tales from a Diplomatic Past” is written by:
Answer. K. Natwar Singh
59. The president of India was the Chief Guest at the Independence Day celebrations of …………….. on March 2012.
Answer. Mauritius
60. Who has been elected as the new Pope of the Catholic Church?
Answer. Jorge Mario Bergoglio from Argentina. He has chosen the name „Francis‟.
61. India‟s first indigenously developed subsonic cruise missile:
Answer. Nirbhay. The test firing of the missile on March 12 achieved partial success.
62. …………. was selected as the best feature film for the 60th National Film Awards?
Answer. Paan Singh Tomar (Hindi) directed by Tigmanshu Dhulia
63. Which state assembly has started year long celebrations to mark 50 years of its inception?
Answer. Goa
64. Who has been appointed as the President of the People‟s Republic of China?
Answer. Xi Jinping and Li Keqiang has been appointed as the country‟s new Prime Minister.
65. Who has been elected as the new chairman of the Confederation of Indian Industry (CII)?
Answer. S. Gopalakrishnan
66. The Indian who has been appointed as the World Editor of the Time Magazine?
Answer. Bobby Ghosh, He is the first non American World Editor in TIME‟s history.
67. The current winners of Sultan Azlan Shah Hockey Tournament?
Answer. Australia
68. Who scored the fastest debut century test cricket?
Answer. Shikhar Dhawan
69. Which Malayalam film bagged the National award for the best film on social issues?
Answer. Spirit, directed by Renjith

points 2 remember-NAMES OF COMMITTEES

NAMES OF COMMITTEES YOU SHOULD REMEMBER
1. Shyamala Gopinath Committee : Small Savings
2. S K Thorat committee : Cartoon Controversies ( Anti Hindi agitation and on Ambedkar)
3. Nandan Nilekani task force : Subsidies and its misuse
4. Shivraj V Patil: One man panel (2G Spectrum allocation)
5. P C Chacko : Head of JPC on 2G Scam
6. C V Anandbose: Padmanabha Swami temple treasure valuation
7. AP Shah Committee: Kudankulam protests
8. R D Pradhan : Mumbai attack
9. Dharmadhikari committee: Merger of Air India and Indian Airlines (Pay+Promotion)
10. Naresh Chandra : Defence preparedness
11. Justice M B Shah: Illegal Mining
12. Justice Mutum B K Singh: Assam riots
13. M K Gupta : Common Tax code for Service tax and excise tax (GST)
14. Parthasarathi Shome : GAAR
15. Sudhir Chandra : Black Money
16. Anil Kakodkar : Committee head of Railway Safety
17. E N Rammohan: Killing of 75 CRPF Jawans by Maoists
18. S Tendulkar Committee: Poverty Line And Its Calculation
19. Tarapore Committee: Capital Account Convertibility
20. Kelkar Committee : Tax Structure Reforms
21. Narismhan Committee: Banking Reforms
22. NN Vohra Committee : Nexus of Politicians and Criminals
23. B N Srikrishna: Telangana Issue
24. Y H Malegam: Microfinance Institutions
25. Raja Chelliah Committee: Tax Reforms
26. Parekh Committee : Infrastructure Financing
27. M V Nair Committee : Priority Sector Lending
28. M Damodaran: Customer service in Banks
29. Abhijit Sen Committee : Long Term Food Policy
30. Abid Hussain Committee: Small Scale Industries
31. Dave Committee: Pension Scheme For Unorganized Sector
32. Deepak Parikh Committee : Revive Unit Trust of India (UTI)
33. Hanumant Rao Committee: Fertilizers
34. Jankiramanan Committee : Securities Transactions
35. JJ Irani Committee : Company Law Reforms
36. Khusro Committee : Agricultural Credit System
37. Kumarmanglam Birla Report: Corporate Governance
38. Malegam Committee : Reforms In The Primary Market & Repositioning of UTI
39. Mckinsey Report: Merger of Seven Associate Banks With SBI
40. Rekhi Committee : Indirect Taxes
41. RV Gupta Committee : Agricultural Credit
42. Shah Committee : Reforms Relating To Non Banking Financial Companies (NFBC)
43. SN Verma Committee (1999) : Restructuring The Commercial Banks

confusing Qns

1. 
a) Who is known as Second Buddha?
Ans) Vasubandhu
b). Who is known as Second Ashoka?
Ans) Kanishka
2. 
a) Satyameva Jayate is found in?
Ans) Mundakopanishad
b) Tatwamasi is found in ?
Ans) Chandogya Upanishad
3. 
a) Who was the wife of Buddha?
Ans) Yashodhara
b) Who was the wife of Mahavira?
Ans) Yashodha
4.
 a) Who was the founder of Jainism?
Ans) Rishaba deva and NOT MAHAVIRA
5. 
a) Which place is Dakshina Nalanda?
Ans) Kanthalur Sala
b) Which place is Kerala Nalanda?
Ans) Thrikkanamathilakam
6.
 a) Who is known as Second Buddha?
Ans) Vasubandhu
b). Who is known as Second Ashoka?
Ans) Kanishka
7. 
a) Satyameva Jayate is found in?
Ans) Mundakopanishad
b) Tatwamasi is found in ?
Ans) Chandogya Upanishad
8.
 a) Who was the wife of Buddha?
Ans) Yashodhara
b) Who was the wife of Mahavira?
Ans) Yashodha
9.
 a) Who was the founder of Jainism?
Ans) Rishaba deva and NOT MAHAVIRA
10.
 a) Which place is Dakshina Nalanda?
Ans) Kanthalur Sala
b) Which place is Kerala Nalanda?
Ans) Thrikkanamathilakam
11.
 a) Who is known as AFRICAN GANDHI?
Ans) KENNETH KAUNDA
b) Who is SOUTH AFRICAN GANDHI?
Ans) NELSON MANDELA
12.
 a) Who founded the Indian National Army?
Ans) Capt Mohan Singh and NOT Subhash Chandra Bose
13.
 a) First Women President of INC?
Ans) Annie Beasant
b) First Indian Women President of INC?
Ans) Sarojini Naidu
14.
 a) Who is known as Constantine of Buddhism?
Ans) Ashoka
b) Who is known as St John of Buddhism?
Ans) Ananda
15.
 a) Actor who acted as Gandhi in Richard Attenboroughs’s Gandhi movie?
Ans) Ben Kingsley
b) Actor who acted as Gandhi in “Making of Mahatma “ movie?

Ans) Rajat Kapur
16.
 a) Who is known as Kerala Gandhi?
Ans) K.Kelappan
b) Who is known as Mayyazhi Gandhi
Ans) I.K.Kumaran Master
c) Who is known as Delhi Gandhi
Ans) C.Krishnan Nair
17.
 a) Which river is called Vridha Ganga?
Ans) Godavari
b) Which river is called Dakshina Ganga?
Ans) Cauvery
18.
 a) Who was the famous foreign woman disciple of Swami Vivekananda?
Ans) Margarette Noble
b) Who was the famous foreign woman disciple of Gandhiji?
Ans) Madeline slade
19.
 a) Who is known as Lokamanya?
Ans) Bal Gangadhar Tilak

b) Who is known as Mahamanya?
Ans) Pandit Madan Mohan Malviya
20.
 a) Who was the first President of our Constituent assembly?
Ans) Dr Sachidananda Sinha (Temporary- two days) and not Dr Rajendra Prasad
21.
 a) Who is known as Deshabandhu?
Ans) C R Das
b) Who is known as Deenabandhu
Ans) C F Andrews
22.
 a) How many fundamental rights are there after addition of Right to Education?
A) Six only ( Right to education is under Art 21 A – ie Right to life)
23
 Who is known as light of Asia?
Lord Buddha
Who is known as light of World?
Jesus Christ
24.
 Who is known as Myanmar Gandhi?
Aung San
Who is known as Indonesian Gandhi?
A Sukarno
25.
 Which is the highest peak of India?
K 2 (GODWIN AUSTEN)
Which is the highest peak in Himalayas?
Kanchenjunga
26.
Manchester of South India?
Coimbatore
Manchester of India?
Hyderabad
27.
 First Governor of Kerala?
B Ramakrishna Rao
First Malayalee Governor of kerala?
A Vishwanathan
28
 Who gave idea of Pakistan for first time?
Md Iqbal
Who coined the name Pakistan?
Caudhary Rahmat Ali
29.
 Temple entry proclamation in Kochi?
1948
Temple entry proclamation in Travancore?
1936