Tuesday, 19 November 2013

kerala renaissance



1. Where was Sree Narayana Guru born?
Ans) Chempazhanthy
2. Ayyankali was born at which place?
Ans) Venganoor 
3. When was Chattambi Swamikal born? 
Ans) 1853 
4. Where was Vaikunda Swami born?
 Ans) Swamithoppu, Nararcoil
5. When was Ayyankali born?
Ans) 1863
6. What is the date of birth of Sree Narayana Guru?
Ans) 20 Aug 1856 
7. Into which caste Chattambi swami was born? 
Ans) Nair
8. What was the name of parents of Sree Narayana Guru?
Ans) Madan Asan and Kuttyamma 
9. When was Vaikunda Swami born?
 Ans) 1809
10. Who gave the slogan ‘ NO CASTE, NO RELIGION, NO GOD? 
Ans) Sahodaran Ayyappan
11. To which caste was Sree Narayana Guru born into?
Ans) Ezhava
12. Who is called Pulaya Raja?
Ans) Ayyankali
13. Who is the father of Kerala Renaissance?
Ans) Sree Narayana Guru 
14. Into which caste was Vaikunda Swami born? 
Ans) Channar
15. What was Sadhujana Paripalana Sangham later called?
Ans) Pulaya Mahasabha
 16. Which is the birth place of Chattambi swami? 
Ans) Kannanmoola
 17. Into which caste was Sahodaran Ayyappan born? 
Ans) Ezhava
18. Where did Sree Narayana Guru attain spiritual enlightenment?
Ans) Maruthwamala forest 
19. Who is called Lincoln of Kerala? 
Ans) K P Karuppan
20. Who taught Sree Narayana Gurudevan, vedas and upanishads?
Ans) Kummampalli Raman Pillai Asan 
21. What was the original name of Vaikunda Swami? 
Ans) Mudisudum Perumal
 22. What was the real name of Chattambi swami?
 Ans) Kunjan Pillai

23. How many years did Sree Narayana Guru spend in meditative thought and yoga before enlightenment?
Ans) 08 years
24. When did Sree Narayana Guru install the first sivalingam?
Ans) 1888 
25. Who was named Muthukutty due to objection from Brahmins to the name Mudisudum Perumal? 
Ans) Vaikunda Swami
26. Where did Sree Narayana Guru install first sivalingam?
Ans) Aruvippuram
27. Who was nominated to Sreemoolam Prajasabha in 1910 and remained in office for 25 years?
Ans) Ayyankali
 28. What is the predecessor of NAIR SERVICE SOCIETY? 
Ans) Nair Bruthya Janasangham

29. Sree Narayana Guru at last selected which place for sadhana putting full stop to wandering life?
Ans) Sivagiri 
30. Who wrote Akhilathirattu and Arulnool? 
Ans) Vaikunda Swami 
31. Who led the SAVARNA JATHA? 
Ans) Mannathu Padmanabhan
32. The plaque mentioning ‘mathruka sthanam’ or ‘model foundation’ is seen at ?
Ans) Aruvippuram
33. Where did Sree Narayana Guru start the Advaita Ashram?
Ans) Aluva
34. How did Gandhiji address Ayyankali?
Ans) Pulaya Raja
 35. Where was Sahodaran Ayyappan born? 
Ans) Cherai, Ernakulam
36. Where did Sree Narayana Guru start a Sanskrit school?
Ans) Varkala 
37. Who founded Sahodara Sangham? 
Ans) Sahodaran Ayyappan 
38. Where did Chattambi Swami die? 
Ans) Panmana
 39. When did Vaikunda Swami attain Samadhi? 
Ans) 1851
40. When did Sree Narayana Guru start the Advaita Ashram?
Ans) 1913

41. Who conceived the concept of Sivagiri Pilgrimage from Dec 30 to Jan 01?
Ans) V Govindan vaidyar and T K Kittan
42. When did Sree Narayana Guru attain Samadhi?
Ans) 20 Sep 1928 
43. Where is Chattambi swami memorial? 
Ans) Panmana
44. Who founder Sadhujana Paripalana Sangham?
Ans) Ayyankali
45. Who gave the slogan ‘ONE CASTE, ONE RELIGION, ONE GOD’?
Ans) Sree Narayana Guru
46. Who was the first doctor of Ezhava community?
Ans) Dr Palpu

47. Who wrote ‘Atmopadesa Satakam’?
Ans) Sree Narayana Guru
48. Aruvippuram is situated near which river?
Ans) Neyyar
49. Where did Sree Narayana Guru consecrate a mirror?
Ans) Kalavankode
50. ________ was the predecessor of SNDP Yogam?
Ans) Vavootuyogam
51. What was written on the mirror which Sree Narayana Guru consecrated at KALAVANKODE?
Ans) OM SHANTI
52. When did Tagore visit Sree Narayana Guru ?
Ans) 1922

53. When did Gandhiji visit Sree Narayana Guru ?
Ans) 1925
54. To which neighbouring state did Sree Narayana Guru visit often between 1918 and 1923? 
Ans) Sri Lanka
55. Who was the first secretary of SNDP Yogam?
Ans) Kumaran Asan
56. What was the predecessor of Pulaya Mahasabha?
Ans) Sadhujana Paripalana Sangham
57. When was Sivagiri pilgrimage approved by Sree Narayana Guru?
Ans) 1928
58. Who undertook VILLUVANDI SAMARAM?
Ans) Ayyankali
 59. Through whose tireless efforts dalit got permission to cover their nakedness in kerala?
 Ans) Ayyankali 
60. Who wrote Pracheena Malayalam, Vedaddikara Nirupanam, Advaita Chintha paddhati and Vedanta saram? 
Ans) Chattambi swami 
61. Who was the editor Yuktivadi?
 Ans) Sahodaran Ayyappan
62. Ayyankali was nominated to __________?
Ans) Sree Moolam Praja Sabha
63. Who said ‘progress through education, strengthen through organisation’?
Ans) Sree Narayana Guru
 64. Who was known as Ayyappan, Kunjan Pillai and later Shanmukhadasan? 
Ans) Chattambi swami

65. Whom did Sree Narayana Guru meet at Aniyur temple near chempazhanthy?
Ans) Chattambi Swami
66. When was S N D P yogam founded?
Ans) 1903
 67. Who started a Journal Sahodaran?
 Ans) Sahodaran Ayyappan
68. Who was the life time President of SNDP YOGAM?
Ans) Sree Narayana Guru
69. Ayyankali died at the age of ___?
Ans) 77 yrs
70. Who wrote Nirvriti Panchakam?
Ans) Sree Narayana Guru
71. Who was the teacher of Chattambi swami? 
Ans) Petayil Raman Asan 
72. When did Sahodaran Ayyappan die?
 Ans) 06 Mar 1968
73. During his last years Sree Narayana Guru was worshipping which diety?
Ans) Amba
74. Ayyankali died on ?
Ans) 18 June 1941
75. Darsanamala and Jatimeemamsa was written by?
Ans) Sree Narayana Guru
 76. When did Chattambi swami meet Sree Narayana Guru?
 Ans) 1882 
77. Who founded Vidya Poshini Sabha?
Ans) Sahodaran Ayyappan
78. Ardhanareeswara Sthrothram was major work of whom?
Ans) Sree Narayana Guru
79. Who was the person who made the meeting between Sree Narayana Guru and Swami Vivekananda possible?
Ans) Dr Palpu
80. Dr Palpu signed ________ memorial?
Ans) Malayali memorial
81. Sree Narayana Guru’s father had knowledge of _________ medicine?
Ans) Ayurveda
 82. When did Chattambi swami attain Samadhi? 
Ans) 05 May 1924
83. Who established Narayana Gurukulam?
Ans) Bodhananda swami. It was later handed to Nataraja Guru
84. Where is Narayana Gurukulam situated?
Ans) Nilgiris
85. What is the colour of clothes that sivagiri pilgrims wear?
Ans) Yellow
 86. Swaathanthrya gadha' was written by?
 Ans) Kumaranasan
 87. Who directed a film titled Sree Narayana Guru and when? 
Ans) P A Backer in 1985
88. Who directed Yugapurushan in 2010?
 Ans) R Sukumaran 
89. Who was the father of Nataraja Guru? 
Ans) Dr Palpu 
90. What is the name of dharmic belief system centered on life and preachings of Vaikunda Swami?
 Ans) Ayyavazhi 
91. Where was Dr Palpu born? 
Ans) Pettah
 92. Into which community was Mannathu Padmanabhan born? 
Ans) Nair
 93. When was Vakkom Muhammed Abdul Khadar Moulavi born? 
Ans) 1873 
94. When was Mannathu Padmanabhan born? 
Ans) 02 Jan 1878
95. Who formed Ezhava sabha? 
Ans) Dr Palpu 
96. Who wrote Jathikummi? 
Ans) K P Karuppan 
97. Which agitation did Mannathu Padmanabhan lead in 1959?
 Ans) Vimochana samara 
98. Which newspaper di Vakkom Muhammed Abdul Khadar Moulavi start in 1905? 
Ans) Swadehabhimani 
99. Who was the editor of Swadeshabhimani? 
Ans) Ramakrishna Pillai 
100. Who started the magazine Al-Islam and Deepika? 
Ans) Vakkom Muhammed Abdul Khadar Moulavi

101. What title Mannathu Padmanabhan got in 1959 from the President? 
Ans) Bharatha Kesari 
102. Who wrote ‘Adukkalayil ninnu Arangathekku’ ? 
Ans) V T Bhattathirippad 
103. Where was Mannathu Padmanabhan born? 
Ans) Perunna 
104. Who was the founder of NSS?
 Ans) K Kelappan
105. To which community K P Karuppan belong? 
Ans) Dheevara 
106. Who was the leader of Guruvayoor Satyagraha? 
Ans) K Kelappan 107. 
Who led the Yachana yatra? 
Ans) V T Bhattathirippad 
108. When did Vakkom Muhammed Abdul Khadar Moulavi expire? 
Ans) 1932
 109. Where was Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai born? 
Ans) Neyyattinkara 
110. Whom did Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai criticize for which he was exiled?
 Ans) Diwan P Rajagopalachari (Travancore)
111. What is the name of autobiography of Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai? 
Ans) Ente nadukadathal
 112. Who wrote the first biography of Karl Marx in any Indian Language? 
Ans) Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
 113. Who is known as Kerala Gandhi?
 Ans) K Kelappan 
114. What was the early profession of K Kelappan?
 Ans) Lawyer

115. Who was the founder editor of Mathrubhumi?
 Ans) K P Kesava Menon
 116. Who led the vaikkom satyagraha ?
 Ans) K P Kesava Menon 
117. Who was the first executive president of Sahitya Academy?
 Ans) K P Kesava Menon
220. Who unveiled Ayyankali statue at Kowdiar Square in 1980?
Ans) Indira Gandhi

No comments:

Post a Comment